Styrketräning är något som alla människor behöver i någon form. Vi behöver belasta kroppen för att den ska orka med hela livet. Men att träna optimalt och på ett effektivt sätt, handlar mycket om att lyssna på- och att följa sin kropp. Här kommer fem tips eller påminnelser för dig som styrketränar.

1. VÄRM UPP
Se till att alltid värma upp innan du ökar belastningen, och se till att värma den muskelgrupp som du faktiskt ska träna. Vill du träna bröst så räcker det inte med att springa på löpbandet, även om du känner dig väldigt varm efteråt.

2. LYSSNA PÅ KROPPEN

Har du sovit dåligt, gör det ont i knäna när du kör knäböj eller har du ont i huvudet? Känn in din kropp och anpassa. dig efter dagsformen. Det kommer du må bäst av i längden.

3. TEKNIKEN

Jobba med tekniken. Optimal träning handlar om att göra rätt, då får du ut mest av övningen och det mår din kropp allra bäst av. Dessutom slipper du skador i större utsräckning.

4. ÖKA SUCCESIVT

Visst är det skönt att ta ett PB? Men, är det verkligen värt det när ryggen stryker med? Öka vikterna väldigt successivt. Jag brukar rekommendera att öka vikten när du ar klarat 12 repetitioner 3 gånger, innan du höjer, men det beror självklart på vad målet med träningen är.

5. VILA, VILA, VILA!

Återhämtningen är minst lika viktig som träningen i sig. Det är då vi bygger upp vår muskler som träningen brutit ner. Se till att vila ett par dagar innan du ger dig på samma muskelgrupp igen och prioritera sömnen!

Close
TEST